Færgen

Lørdag den 25. marts 2017 kunne Udbyhøjoverfarten fejre 50 års jubilæum.

Med mere end 62.000 passagerer om året i de seneste 10 år er Udbyhøj Færgen en betydningsfuld overfart.

Udbyhøj Færgen drives af Norddjurs og Randers kommuner i fællesskab. Rejsende med færgen vil i forårs- og sommermånederne kunne læse mere om Udbyhøj Færgens historie og se fotos gennem tiden på en lille plancheudstilling om bord på færgen.

“Færgen var og er en betydningsfuld transportvej. Mange kørende håndværkere og borgere bruger overfarten som genvej. Færgen bidrager til at løse trængsel og lange køreture, og samtidig er det muligt at nyde den smukke natur på overfarten,” siger borgmester Claus Omann Jensen (V), Randers Kommune.

Mere end 65.000 passagerer benyttede sidste år overfarten.

Fra træfærge til kabeltrukket stålmodel

Udbyhøj Færgen stævnede første gang ud på Randers Fjord i 1967, og dermed var Udbyhøj ikke længere en delt by. Nord og syd blev forbundet via vandvejen. Det havde stor betydning for livet i lokalområdet og skabte samtidig en ny genvej for trafikken mellem det nordlige Jylland og hovedstaden, hvor man dengang rejste med Grenaa-Hundested. Kystvejen på Djursland mod Udbyhøj blev derfor hurtigt et naturligt valg. Trafikken toppede i 1992, hvor 52.000 biler kørte om bord på færgen. I dag er færgen fortsat en nem genvej.

M/F Udbyhøj, én af Danmarks ældste og mest velholdte træfærger, fik frem til sommeren 2006 lov at sejle i pendulfart mellem syd og nord, men i en alder af 59 år fik færgen sin  afløsning. 10. juli 2006 ankom en helt ny kabeltrukket færge til Randers Fjord.

Læs mere om Danmarks eneste kabelfærge på Randers Fjord Færgefarts hjemmeside.